Δευτέρα 25 Φεβρουαρίου 2008

The 80th Annual Academy Awards - Oscars 2008



Γιορτάζοντας τα 80 χρόνια του θεσμού, οι διοργανωτές της φετινής απονομής των Oscar δημιούργησαν μια βραδιά που «πάντρευε» το παρόν με το παρελθόν.  Πριν από την ανακοίνωση των νικητών στις μεγάλες κατηγορίες (ερμηνείας, σκηνοθεσίας) προβάλλονταν βίντεο με σκηνές από παλαιότερες απονομές.  «Σφήνα» στη βραδιά, έπαιζαν μίνι συνεντεύξεις νικητών από το παρελθόν, όπως η Barbra Streisant, ο Michael Douglas και η Catherine Zeta Jones.  Μάλιστα ο Jon Stewart, έδειξε στο κοινό τι θα συνέβαινε αν δεν είχε σταματήσει η απεργία των σεναριογράφων και οι διοργανωτές αναγκάζονταν να παρουσιάσουν μια απονομή χωρίς καλεσμένους… θα έπαιζαν βίντεο όπως το «αφιέρωμα των Oscar στα κιάλια και περισκόπια».  Τα πιο «καλλιτεχνικά» στούντιο Miramax Films και Paramount Vantage μοιράστηκαν τα βασικότερα βραβεία της βραδιάς, συγκεντρώνοντας συνολικά έξι χάρη στα «Καμιά Πατρίδα Για Τους Μελλοθάνατους - No Country For Old Men» και το «Θα Χυθεί Αίμα - There Will Be Blood».  Καμία από τις δύο ταινίες πάντως, δεν έχει κάνει εμπορική επιτυχία.  Εξηντατέσσερα εκατομμύρια μάζεψε σε 16 εβδομάδες προβολής στις Η.Π.Α. η πρώτη, μόλις 35 εκατομμύρια σε εννέα εβδομάδες, η δεύτερη.

Ο… ιππότης Day Lewis

Ανεβαίνοντας στη σκηνή για να παραλάβει το Oscar του από τα χέρια της Helen Mirren, ο Daniel Day Lewis αστειευόμενος με τη περυσινή νικήτρια για την ταινία «Η Βασίλισσα» γονάτισε μπροστά της. Εκείνη, χρησιμοποιώντας το αγαλματάκι αντί σπαθιού, τον «έχρισε» ιππότη.
Η πιο φανατική θαυμάστρια

Με τους αδελφούς Coen στη σκηνή να παραλαμβάνουν το βραβείο σκηνοθεσίας, κάποια από το κοινό έδειχνε την υποστήριξή της, με ένα.ν.. συνηθισμένο στους Έλληνες, τρόπο. Η σύζυγος του Joel Coen, ηθοποιός Francis McDormand, σφύριζε συνεχώς από τη θέση της και μάλιστα για λίγα δευτερόλεπτα τη "συνέλαβε" και ο φακός με τα δάχτυλα στο στόμα, να εκφράζει έτσι την αγάπη της στην οικογένεια.

Η… επιστροφή

Όταν η νικήτρια του Oscar τραγουδιού, Marketa Irglova, στάθηκε μπροστά στο μικρόφωνο για τον ευχαριστήριο λόγο της, οι παραγωγοί την έκοψαν, βάζοντας μουσική. Μετά το διάλειμμα που ακολούθησε ο Stewart πήρε την πρωτοβουλία, την κάλεσε και πάλι στη σκηνή για να μπορέσει να «ζήσει τη στιγμή της».

Η απούσα Angelina Jolie

Μια και η Ακαδημία Κινηματογράφου την σνόμπαρε και δεν την έχρισε υποψήφια για την ερμηνεία της στο «Μια Γενναία Καρδιά», η Angelina Jolie ήταν απούσα από την τελετή. Πήρε όμως ένα βραβείο από τον Jon Stewart, αυτό του… μωρού. Αστειευόμενος για τις εγκυμονούσες σταρ που έδωσαν το «παρών», έθεσε ως υποψήφιες τις Nicole Kidman, Jessica Alba και Cate Blancett, άνοιξε το σχετικό φάκελο και ανακοίνωσε ότι «το μωρό πηγαίνει στην... Angelina».

Οι στρατιώτες

Με την κατηγορία του καλύτερου ντοκιμαντέρ να έχει δύο υποψήφια που αφορούσαν τον πόλεμο στο Ιράκ, οι διοργανωτές είχαν την ιδέα να βάλουν αμερικανούς στρατιώτες να ανακοινώσουν το νικητή, μέσω δορυφορικής σύνδεσης με τη Βαγδάτη.

Τα καλύτερα για τον Jon Stewart

Όταν πριν από δύο χρόνια είχε αναλάβει το ίδιο πόστο, αυτό του παρουσιαστή, δεν φαινόταν να νιώθει άνετα. Αυτή τη φορά όμως, παρά το ότι και πάλι τον παρακολουθούσαν από τους δέκτες τους ένας στους έξι κατοίκους του πλανήτη, φάνηκε σαφώς πιο έτοιμος, χωρίς τρακ και σίγουρος για τα αστεία που είχε να πει.

Η αίθουσα ανταποκρίθηκε όλες τις φορές στις ατάκες του, χειροκροτώντας και γελώντας και δεν υπήρξε ούτε μια στιγμή αμηχανίας, όπως έχει συμβεί σε άλλους παρουσιαστές.

Η εμπειρία του στην πολιτική σάτιρα (γράφει και παρουσιάζει την εκπομπή «The Daily Show»), σε συνδυασμό με τη χρονική στιγμή που έγινε η τελετή (προεκλογική εποχή για τις Η.Π.Α.) βοήθησαν τον Stewart να κινηθεί σε γνωστά του λημέρια.

«Ο Oscar που κλείνει τα 80 του χρόνια, γίνεται αμέσως φαβορί για το προεδρικό χρίσμα των Ρεπουμπλικανών», ήταν ένα από τα αστεία που χρησιμοποίησε, σατιρίζοντας την προχωρημένη ηλικία του υποψηφίου John McCain.

Παγκοσμιοποίηση στα βραβεία

Φέτος ήταν η πρώτη φορά μετά το 1964, που τα βραβεία και στις τέσσερις κατηγορίες ερμηνειών πήγαν σε μη αμερικανούς.

Η Marion Cotillard έγινε η πρώτη Γαλλίδα που πήρε το βραβείο καλύτερου α’ γυναικείου ρόλου, μετά τη Simone Signoret στην 32η απονομή και ο Javier Bardem είναι ο πρώτος Ισπανός ηθοποιός που κερδίζει το χρυσό αγαλματάκι.

Πηγή: cosmo.gr

Oscars 2008 [imdb]