Τετάρτη 19 Δεκεμβρίου 2007

Knol: ο ανταγωνιστής της Wikipedia



Μια καινούργια ηλεκτρονική εγκυκλοπαίδεια αποφάσισε να δημιουργήσει ο όμιλος Google, με σκοπό να ανταγωνιστεί την συμμετοχική εγκυκλοπαίδεια Wikipedia. Το όνομα αυτής είναι «Knol» και προέρχεται από την αγγλική λέξη «knowledge» που σημαίνει «γνώση».
«Υπάρχουν εκατομμύρια άνθρωποι που διαθέτουν χρήσιμες γνώσεις τις οποίες θα ήθελαν να μοιραστούν. Στις αρχές της εβδομάδας ζητήσαμε από ορισμένους επιλεγμένους ανθρώπους να δοκιμάσουν ένα νέο και δωρεάν εργαλείο για να γράφουν άρθρα» αναφέρεται στο επίσημο blog του Google.
Στο νέο αυτό εγχείρημα, η μεγάλη διαφορά με την Wikipedia θα είναι ότι τα άρθρα δεν θα είναι ανώνυμα, αλλά το κάθε ένα θα φέρει την υπογραφή διάσημου ιντερνετικού συντάκτη. «Σκοπός μας είναι να ενθαρρύνουμε τους ανθρώπους που γνωρίζουν καλά ένα θέμα να γράψουν ένα άρθρο αναφοράς» αναφέρει το Google και προσθέτει ότι «το πρόγραμμα αυτό αποσκοπεί στο να μην αποκρύπτουμε τους συγγραφείς».
Μία άλλη βασική διαφορά με την Wikipedia, η οποία είναι μη κερδοσκοπικό ίδρυμα είναι η διαφήμιση. «Είναι στη διακριτική ευχέρεια του συγγραφέα αν ένα άρθρο αναφοράς θα έχει διαφημίσεις. Εάν ένας συγγραφέας επιλέξει να υπάρχει διαφήμιση, το Google θα του δώσει ένα σημαντικό μέρος των εσόδων από αυτές».
Όπως ανακοίνωσε το Google, τα ηλεκτρονικά άρθρα θα καλύπτουν όλα τα θέματα: επιστήμη, ιατρική, γεωγραφία, ιστορία και πληροφορίες για τον ελεύθερο χρόνο.
«Το Google δεν θα είναι διευθυντής σύνταξης και ο έλεγχος των περιεχομένων θα παραμείνει στα χέρια των συγγραφέων» αναφέρει χαρακτηριστικά ο όμιλος.
Από το 2001 που δημιουργήθηκε, η Wikipedia είναι μία από τις ιστοσελίδες με την μεγαλύτερη επισκεψιμότητα διεθνώς και φιλοξενεί εκατομμύρια άρθρα σε πάνω από 100 γλώσσες.
Επειδή όμως τα άρθρα της είναι ανώνυμα, μπορούν να τροποποιηθούν από τον καθένα και αυτό έχει προκαλέσει προβλήματα στην αξιοπιστία της e-εγκυκλοπαίδειας. Ήδη το φως της δημοσιότητας είδαν υποθέσεις, όπου κάποιες εταιρίες έγραφαν οι ίδιες τα άρθρα που τις αφορούσαν.

Πηγή: cosmo.gr