Τρίτη 16 Οκτωβρίου 2007

Τι είναι το Unix;



Unics, Unix, Linux. Άς τα ξεκαθαρίσουμε!


Λίγο πριν τη λήξη της δεκαετίας του '60, προσπάθειες από το ΜΙΤ και την εταιρία ΑΤ&Τ οδήγησαν σε ένα από τα πρώτα λειτουργικά συστήματα, το οποίο είχε βασικό στόχο την πολυεργασία. Ο πρώτος αυτός καρπός ονομάστηκε, για ευνόητους λόγους, Multics. Δυστυχώς όμως η πορεία του ήταν αρκετά σύντομη. Λίγοι το θυμούνται, αφού ποτέ δεν διατέθηκε προς εμπορική χρήση. Οι περισσότεροι το θυμούνται γιατί ήταν μια από τις πρώτες προσπάθειες δημιουργίας λειτουργικού με στόχο την πολυεργασία και επειδή το όνομα του θα συνδεόταν, με αστείο τρόπο, με το όνομα ενός νέου λειτουργικού συστήματος: το Unics.
Τελείως ειρωνικά, οι δημιουργοί του Unics διάλεξαν αυτήν την ονομασία για να σαρκαστούν το αποτέλεσμα του Multics, που έχει στο όνομά του το πρόθεμα "multi" (πολλά) αλλά με τα βίας μπορεί να τρέξει έστω και μία εφαρμογή. Αντιθέτως, το Unics, με το ποταπό αυτό όνομα μπορούσε να διαχειριστεί ταυτόχρονα... δυο ολόκληρους χρήστες!
Στις αρχές, λοιπον, του '70 γεννήθηκε η πρώτη έκδοση του Unics. Ο τρόπος γραφής του πολύ γρήγορα μετατράπηκε σε Unix. Στις αρχές, το Unix ήταν γραμμένο σε γλώσσα μηχανής κάτι που έκανε εξαιρετικά δύσκολη τη μεταφορά από μια πλατφόρμα σε κάποια άλλη. Το 1973, η ΑΤ&Τ, για να λύσει αυτό το πρόβλημα αποφασίζει να ξαναγραφεί το σύστημα σε γλώσσα C. Παράλληλα, αρχίζει να διανέμει το project ελεύθερα σε πανεπιστήμια και ερευνητικά κέντρα.

Ο μεγάλος διχασμός

Μέσα του '70 και αρχές του '80, έχουμε δύο παράλληλες πορείες του Unix. Η πρώτη είναι από την ΑΤ&Τ, η οποία αρχικά χρηματοδότησε το project, και η δεύτερη από τα ερευνητικά κέντρα που έχουν τον αρχικό κώδικα και πειραματίζονται με στόχο τη βελτίωσή του. Όσον αφορά την πανεπιστημιακή έρευνα πάνω στο Unix, πρωταγωνιστικό ρόλο παίζει το Πανεπιστήμιο Μπέρκλεϊ της Καλιφόρνια.
Αυτές οι δύο διαφορετικές πορείες, η ερευνητική προσέγγιση από το Μπέρκλεϊ και η βιομηχανική από την ΑΤ&Τ, θα ξεκαθαρίσουν στις αρχές του '80, όταν η ΑΤ&Τ καθιστά πλέον το Unix εμπορικό προϊόν και είναι η μόνη που μπορεί να το διαθέτει προς πώληση.

Και τι είναι λοιπόν το Unix;

Είναι το λειτουργικό σύστημα της ΑΤ&Τ. Κάτι όμως ξεχάσαμε... Μα φυσικά, τη δεύτερη παράλληλη πορεία του Unix, την πανεπιστημιακή. Η έρευνα πάνω στο Unix δεν θα μπορούσε πλέον να σταματήσει. Το Unix, λοιπόν, του Μπέρκλεϊ, γνωστό και ως BSD Unix έχει ρίζες στον πολύ αρχικό κώδικα του Unix. Επομένως και η συγκεκριμένη εξέλιξη θεωρείται ως μια καθαρόαιμη εξέλιξη του Unix!

Και το Linux;

Στα μέσα του '80 δημιουργήθηκε ένα νέο κίνημα, το GNU (σημαίνει Gnu is Not Unix), με στόχο την εναντίωση στην πολιτική της ΑΤ&Τ να "κλείσει" τον κώδικα του Unix και να τον εμπορευματοποιήσει. Στόχος του κινήματος ήταν να δημιουργήσει από το μηδέν ένα λειτουργικό σύστημα Unix.
Το GNU κατάφερε να φτιάξει πολλά προγράμματα που έβρισκε κανείς σε ένα εμπορικό λειτουργικό σύστημα, δυστυχώς όμως δε μπόρεσε να φτιάξει έναν Kernel αν και προσπάθησε.
Στις αρχές του '90 ο Linus Torvalds τροποποίησε το Minix, ένα λιλιπούτειο λειτουργικό σύστημα , κατασκευασμένο καθαρά για εκπαιδευτικούς σκοπούς από τον Andrew Tanenbaum, και έφτιαξε έναν απ' τους πρώτους λειτουργικούς Kernels σε αρχιτεκτονική Intel. Μαζί με τα προγράμματα GNU άρχισαν να βγαίνουν τα πρώτα λειτουργικά συστήματα βασισμένα στο Linux.
Όταν λέμε ότι το Linux μοιάζει με το Unix εννοούμε ότι παρέχει ό, τι και ένα σύστημα Unix. Το Linux δεν έχει δανειστεί κώδικα από την ΑΤ&Τ και πολλοί είναι αυτοί που χαριτολογώντας λένε ότι το Linux μπορεί να ερμηνευτεί και ως Linux Is Not UniX!

Πηγή: PC Magazine