Τέλος στην τριετή διαμάχη της με τις αρμόδιες αρχές της Ευρωπαϊκής Ένωσης αποφάσισε να δώσει η Microsoft Η μεγαλύτερη εταιρεία λογισμικού στον κόσμο ανακοίνωσε ότι δεν θα εφεσιβάλλει την πρόσφατη απόφαση του Ευρωπαϊκού Πρωτοδικείου (που στήριζε την επιβολή προστίμου- ρεκόρ από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή , αλλά θα συμμορφωθεί με τα όσα προστάζουν οι ευρωπαϊκές αρχές ανταγωνισμού.
Αυτό πρακτικά σημαίνει ότι θα επιτρέψει πιο εύκολη πρόσβαση σε δεδομένα τα οποία χρειάζονται ανταγωνίστριές της, προκειμένου τα προγράμματά τους να είναι συμβατά με το λειτουργικό σύστημα των Windows.
Σύμφωνα με πληροφορίες, η Microsoft θα χρεώνει άλλες εταιρείες λογισμικού μόνο για 31 πρωτόκολλα διακομιστών που καλύπτονται από πατέντες, από τα 154 που χρέωνε μέχρι σήμερα. Η μεταβολή αυτή αναμένεται να βοηθήσει ιδιαίτερα τις εταιρείες που παράγουν λογισμικό για διακομιστές.
Για νίκη των καταναλωτών έκανε λόγο η Ευρωπαία επίτροπος Ανταγωνισμού, Νέλι Κρους τονίζοντας ότι ο αντίκτυπος των αλλαγών αυτών αρχίζει τώρα και θα συνεχιστεί για αρκετά ακόμα χρόνια. Η κα. Κρους δήλωσε επίσης βέβαιη ότι η Microsoft δεν θα επιχειρήσει να εφαρμόσει μονοπωλιακές πρακτικές στο μέλλον, αν και επισήμανε ότι η Κομισιόν θα παρακολουθεί στενά τη συμπεριφορά της εταιρείας.

Πηγή: Ναυτεμπορική